Mesyuarat Perbincangan Bersama Panel Penasihat Industri (IAP) Bagi Program Ijazah Sarjana Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 2023

Program Ijazah Sarjana Sains Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaaan mod kerja kursus di bawah Fakulti Sains dan Teknologi Industri (FSTI) UMPSA telah mengadakan mesyuarat bersama Panel Penasihat Industri (Industry Advisory Panel) yang dilantik, iaitu Dr Ahmad Sayoti Haji Sabran daripada Sapura Energy Berhad dan Encik Ruslan Anwar bin Md Saleh daripada Syarikat Pembinaan YTL Sdn Bhd. Mesyuarat ini diadakan pada 26 September  2023 di Bilik Mesyuarat Utama FSTI yang  dihadiri oleh Dekan Fakulti, Profesor Madya Dr. Aizi Nor Mazila Binti Ramli, Timbalan Dekan Akademik, Dr. Ahmad Fazli bin Farida Asras, Timbalan Dekan Penyelidikan, Ts. Dr Azizan bin Ramli. Turut serta adalah 11 orang pensyarah dan pihak pengurusan fakulti dalam sesi mesyuarat perbincangan ini bagi mendapatkan maklumbalas dan pandangan mengenai program. Mesyuarat dimulakan dengan sesi pembukaan yang dipengerusikan oleh dekan fakulti dan diikuti dengan sesi pembentangan keseluruhan Program Ijazah Sarjana oleh Ketua Program Sarjana, Ts. Dr Hanida Abdul Aziz.

Panel Penasihat Industri (Industry Advisory Panel) dari dalam negara adalah satu keperluan dalam aktiviti penambahbaikan pelaksanaan kurikulum program akademik yang sedia ada dan bagi memenuhi standard program MQA baharu iaitu Program Standard: 2023 Occupational Safety and Health. Ini bagi memastikan program Sarjana ini adalah berkualiti, relevan dan menepati kehendak pasaran serta bersesuaian dengan saranan pihak Kementerian Pengajian Tinggi yang menggalakan penglibatan pihak industri dalam memberi maklumbalas bagi penambahbaikan terhadap mutu program-program akademik di universiti.

Mesyuarat perbincangan ini berakhir dengan sesi penutup pada jam 12.30 tengah hari yang dipengerusikan oleh dekan fakulti, juga dihadiri oleh pihak pengurusan dan semua pensyarah program. Pandangan dan cadangan daripada setiap panel ini amat diperlukan untuk kelestarian program agar memenuhi keperluan industri dan membantu program dalam meningkatkan mutu kualiti program sendiri. Seterusnya agar dapat menghasilkan graduan yang berkualiti seiring dengan pelan induk keselamatan dan kesihatan pekerjaan 2021-2025 (OSHMP)  dalam menjayakan program pembangunan negara bagi merealisasikan matlamat Wawasan Kemakmuran Bersama 2030.

Berita disediakan oleh Dr. Wan Norlinda Roshana binti Mohd Nawi, Pensyarah Kanan, Program Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan FSTI.